“Heb ik een voorschrift van een arts nodig om bij een osteopaat langs te gaan?”
Een voorschrift van een arts is niet nodig om bij een osteopaat langs te gaan.
“Hoelang duurt een osteopathie behandeling?”
Een eerste consult duurt ongeveer 60 minuten, vervolgbehandelingen gemiddeld 45 minuten.
“Is het nodig om onderzoeksverslagen zoals RX, CT-scan, bloedonderzoek, echo, … mee te brengen?
Deze kunnen altijd nuttig zijn om een beter zicht te hebben op uw klachten en algemene gezondheidstoestand.
“Hoeveel behandelingen zijn er gemiddeld nodig?”
Het aantal behandelingen die nodig zijn, is sterk afhankelijk van uw probleem. Gemiddeld zijn 1 à 4 vervolgbehandelingen nodig.
“Hoe frequent wordt er behandeld?”
De gemiddelde tijdspanne tussen opeenvolgende behandelingen bedraagt gemiddeld 1 tot meerdere weken of maanden afhankelijk van uw klachten. Het lichaam heeft immers voldoende tijd nodig om zichzelf te herstellen.
“Is een osteopathie behandeling veilig?”
Osteopathie is één van de veiligste behandelingen die er bestaan. Er wordt alleen gebruik gemaakt van zachte technieken, en dit telkens aangepast aan de leeftijd en toestand van de individuele patiënt. U bent dus in veilige handen!
“Kunnen alle klachten osteopathisch behandeld worden?”
Niet alle klachten kunnen uiteraard door een osteopaat behandeld worden. De osteopaat is opgeleid om mogelijke contra-indicaties op te sporen en u eventueel door te verwijzen naar een arts of andere zorgverlener om u verder te helpen.
“Wat kan ik als patiënt ervaren na een osteopathie behandeling?”
Na een behandeling is het soms mogelijk dat u wat ongemakken ervaart zoals stramme spieren, lichte hoofdpijn, vermoeidheid, … Dit duurt meestal niet meer dan enkele dagen.
“Mag ik werken of sporten na een osteopathie behandeling?”
Lichte arbeid of beweging is geen probleem. Zware arbeid of intensief sporten wordt wel afgeraden omdat het lichaam de kans moet krijgen om zich aan te passen aan de nieuwe situatie.
“Wordt een osteopathie behandeling terugbetaald?”
De meeste mutualiteiten betalen de behandeling gedeeltelijk terug. Meestal bedraagt dit 10 euro per behandeling en met een maximum van 50 à 100 euro per jaar afhankelijk van uw mutualiteit. Er zijn ook al enkele hospitalisatieverzekeringen die de behandeling gedeeltelijk terugbetalen. Voor meer info neemt u best contact op met uw mutualiteit of verzekeringsagent.
“Wat betekent DO?”
DO betekent Diploma in de Osteopathie.
“Kan ik mij ook preventief laten behandelen?”
Een preventieve check-up is zeker aan te raden! Ik kan vroegtijdig bepaalde problemen opsporen en behandelen. Zo heeft u minder kans om klachten te ontwikkelen. Minstens 1 à 2 behandelingen per jaar is zeker aan te raden. Zie het als een investering in uw gezondheid …
“Wat is het verschil tussen osteopathie, chiropractie en kinesitherapie?”
Een osteopaat herstelt via manuele technieken de beweeglijkheid van de gewrichten, organen en schedel. Centraal staat hier de wisselwerking tussen deze 3 systemen. De osteopaat gaat doelgericht op zoek naar een oorzaak van het probleem. Dus deze oorzaak kan ook verder liggen van de klachtenzone. Een chiropractor zoekt bewegingsverliezen ter hoogte van de wervelkolom en bekken en herstelt deze met manipulaties.
Een kinesist staat voornamelijk in voor revalidatietherapie en het herstellen van lokale bewegingsverliezen ter hoogte van de klachtenzone.
“Kan osteopathie ook als aanvullende behandeling toegepast worden, naast bijvoorbeeld kinesitherapie of klassieke geneeskunde?”
Osteopathie is een complementaire behandelwijze en kan dus perfect gecombineerd worden met andere vormen van therapie.